Dietetyk zwierzęcy spec. psy

Kurs Dietetyk zwierzęcy specjalizacja psy to kompleksowy program edukacyjny, który pozwoli zdobyć wiedzę na temat żywienia psów na różnych etapach życia, zarówno zdrowych, jak i z problemami zdrowotnymi. Zajęcia są oparte na praktycznych doświadczeniach specjalistek i obejmują wszystkie kluczowe aspekty diety psiej, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjentów dietetycznych.

Kurs przeznaczony jest dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę w zakresie żywienia psów, w tym techników weterynarii, behawiorystów, zoopsychologów, hodowców, wolontariuszy schronisk, a także osób prowadzących domy tymczasowe.

Program kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne w formie online. Zajęcia są nagrywane i można obejrzeć je w dowolnym terminie do 1 mies. po każdym zjeździe.

Po ukończeniu kursu, uczestnicy będą mogli skutecznie stosować zdobytą wiedzę w praktyce, dostosowując diety do specyficznych potrzeb każdego zwierzęcia.


Cena: 6 500 zł

Do 31.03.25 cena: 5 500 zł

Miejsce 1 Edycja - Online
Termin Daty wykładów: 26.06.2025, 05.07.2025, 17.07.2025, 25.07.2025, 07.08.2025, 14.08.2025, 28.08.2025, 29.08.2025, 04.09.2025, 18.09.2025, 24.09.2025, 25.09.2025, 09.10.2025, 23.10.2025, 06.11.2025, 20.11.2025
Zapisz się


Program: 
  1. Wprowadzenie: Podstawy prawidłowego żywienia psów, psie potrzeby żywieniowe.
  2. Anatomia i fizjologia układu pokarmowego psów.
  3. Rodzaje i rola składników pokarmowych w diecie psa.
  4. Woda w psiej diecie: problem pragnienia.
  5. Porównanie różnych rodzajów diet: dieta sucha, mokra, model mieszany, dieta surowo mięsna, pojęcie diety zbilansowanej, rodzaje i charakterystyka produktów dostępnych na rynku karm, popularne błędy żywieniowe.
  6. Przysmaki i przekąski: zasady ich doboru i stosowania.
  7. Dieta psów w różnych okresach życia: szczenięta (w tym odkarmianie osesków), psy rosnące, dorosłe, geriatryczne, kastrowane, suki w ciąży i połogu.
  8. Suplementy i dodatki dietetyczne.
  9. Dieta BARF w żywieniu psa: zasady diety, rola i znaczenie suplementacji, zasady bilansowania mieszanek, wykonywanie i przechowywanie posiłków.
  10. Ocena kondycji pacjenta, obliczanie dawek pokarmowych i ustalanie kaloryczności karm, analiza składów i czytanie etykiet.
  11. Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
  12. Choroby dietozależne: choroby nerek, trzustki, wątroby, jelit, przewodu pokarmowego, pęcherza moczowego, zębów i przyzębia.
  13. Choroby dietozależne: nadczynność / niedoczynność tarczycy, cukrzyca, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunologiczne.
  14. Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
  15. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej (w zakresie pozwalającym na interpretację wyników badań pacjentów) – głównie krew i mocz.
  16. Postępowanie dietetyczne z pacjentami chorymi – dobór właściwej terapii z uwzględnieniem diety i suplementacji.
  17. Nadwaga i otyłość jako choroba cywilizacyjna współczesnych psów domowych.
  18. Behawioralnej aspekty żywienia: miejsce karmienia jako zasób, zmiana diety u psa, problemy behawioralne związane z jedzeniem (syndrom głodu, neofobia, walka o zasób, zajadanie nosy/stresu), jedzenie jako element zabawy i treningu, dieta jako element pracy behawioralnej.
  19. Część praktyczna: tworzenie zaleceń dla opiekunów, analiza przypadków dietetycznych, dobór właściwych rozwiązań terapeutycznych.
  20. Egzamin teoretyczno-praktyczny.

Informacje organizacyjne: 
  1. O przyjęciu na kurs decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń i terminowa wpłata należności.
  2. Na ok. 10 dni przed rozpoczęciem kursu organizator udostępnia w Systemie Szkoleń PATIiS/PAZiA szczegółowy harmonogram i miejsce odbywania się kursu.
  3. Osoby bezrobotne mogą ubiegać się o finansowanie kursu przez Urząd Pracy stosowny do swojego miejsca zamieszkania.

Cena szkolenia obejmuje:

1. Zajęcia teoretyczne i praktyczne online.

2. Egzaminy.

3. Materiały szkoleniowe (wersja elektroniczna w strefie studenta).

4.  Dokumenty:

  • zaświadczenie o ukończeniu kursu kompetencji ogólnych w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
  • certyfikat PAZiA w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
  • licencja PAZiA w formie plastikowej karty w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski.

Warunki uczestnictwa:
  1. Ukończone 18 lat lub zgoda rodzica/opiekuna prawnego.
  2. Wpłata zaliczki gwarancyjnej wliczanej w opłatę za kurs (500 zł).  

Bonusy:
  • Licencja PAZiA uprawniająca do zniżki -10% na kolejne kursy zawodowe.
  • Tylko u nas zniżki i rabaty sumują się.

NASI WYKŁADOWCY 

ZAPRASZAMY NA NASZE KURSY DOSZKALAJĄCE


Płatności:
Przelew: 
  • zaliczka w kwocie 500 zł w dniu zapisu,
  • reszta należności do 2 tyg. przed rozpoczęciem kursu.

Raty:

Płatność ratalna poprzez Alior Bank.  Możliwość spłaty nawet do 48 rat, korzystne oprocentowanie.

KALKULATOR RAT