Dietetyk zwierzęcy spec. psy
Kurs Dietetyk zwierzęcy specjalizacja psy to kompleksowy program edukacyjny, który pozwoli zdobyć wiedzę na temat żywienia psów na różnych etapach życia, zarówno zdrowych, jak i z problemami zdrowotnymi. Zajęcia są oparte na praktycznych doświadczeniach specjalistek i obejmują wszystkie kluczowe aspekty diety psiej, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjentów dietetycznych.
Kurs przeznaczony jest dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę w zakresie żywienia psów, w tym techników weterynarii, behawiorystów, zoopsychologów, hodowców, wolontariuszy schronisk, a także osób prowadzących domy tymczasowe.
Program kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne w formie online. Zajęcia są nagrywane i można obejrzeć je w dowolnym terminie do 1 mies. po każdym zjeździe.
Po ukończeniu kursu, uczestnicy będą mogli skutecznie stosować zdobytą wiedzę w praktyce, dostosowując diety do specyficznych potrzeb każdego zwierzęcia.
Cena: 6 500 zł
Do 31.03.25 cena: 5 500 zł
Miejsce
1 Edycja - Online
Termin
Daty wykładów: 26.06.2025, 05.07.2025, 17.07.2025, 25.07.2025, 07.08.2025, 14.08.2025, 28.08.2025, 29.08.2025, 04.09.2025, 18.09.2025, 24.09.2025, 25.09.2025, 09.10.2025, 23.10.2025, 06.11.2025, 20.11.2025
Zapisz się
Program:
- Wprowadzenie: Podstawy prawidłowego żywienia psów, psie potrzeby żywieniowe.
- Anatomia i fizjologia układu pokarmowego psów.
- Rodzaje i rola składników pokarmowych w diecie psa.
- Woda w psiej diecie: problem pragnienia.
- Porównanie różnych rodzajów diet: dieta sucha, mokra, model mieszany, dieta surowo mięsna, pojęcie diety zbilansowanej, rodzaje i charakterystyka produktów dostępnych na rynku karm, popularne błędy żywieniowe.
- Przysmaki i przekąski: zasady ich doboru i stosowania.
- Dieta psów w różnych okresach życia: szczenięta (w tym odkarmianie osesków), psy rosnące, dorosłe, geriatryczne, kastrowane, suki w ciąży i połogu.
- Suplementy i dodatki dietetyczne.
- Dieta BARF w żywieniu psa: zasady diety, rola i znaczenie suplementacji, zasady bilansowania mieszanek, wykonywanie i przechowywanie posiłków.
- Ocena kondycji pacjenta, obliczanie dawek pokarmowych i ustalanie kaloryczności karm, analiza składów i czytanie etykiet.
- Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
- Choroby dietozależne: choroby nerek, trzustki, wątroby, jelit, przewodu pokarmowego, pęcherza moczowego, zębów i przyzębia.
- Choroby dietozależne: nadczynność / niedoczynność tarczycy, cukrzyca, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunologiczne.
- Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
- Podstawy diagnostyki laboratoryjnej (w zakresie pozwalającym na interpretację wyników badań pacjentów) – głównie krew i mocz.
- Postępowanie dietetyczne z pacjentami chorymi – dobór właściwej terapii z uwzględnieniem diety i suplementacji.
- Nadwaga i otyłość jako choroba cywilizacyjna współczesnych psów domowych.
- Behawioralnej aspekty żywienia: miejsce karmienia jako zasób, zmiana diety u psa, problemy behawioralne związane z jedzeniem (syndrom głodu, neofobia, walka o zasób, zajadanie nosy/stresu), jedzenie jako element zabawy i treningu, dieta jako element pracy behawioralnej.
- Część praktyczna: tworzenie zaleceń dla opiekunów, analiza przypadków dietetycznych, dobór właściwych rozwiązań terapeutycznych.
- Egzamin teoretyczno-praktyczny.
Informacje organizacyjne:
- O przyjęciu na kurs decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń i terminowa wpłata należności.
- Na ok. 10 dni przed rozpoczęciem kursu organizator udostępnia w Systemie Szkoleń PATIiS/PAZiA szczegółowy harmonogram i miejsce odbywania się kursu.
- Osoby bezrobotne mogą ubiegać się o finansowanie kursu przez Urząd Pracy stosowny do swojego miejsca zamieszkania.
Cena szkolenia obejmuje:
1. Zajęcia teoretyczne i praktyczne online.
2. Egzaminy.
3. Materiały szkoleniowe (wersja elektroniczna w strefie studenta).
4. Dokumenty:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu kompetencji ogólnych w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
- certyfikat PAZiA w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski,
- licencja PAZiA w formie plastikowej karty w j. polskim z tłumaczeniem na j. angielski.
Warunki uczestnictwa:
- Ukończone 18 lat lub zgoda rodzica/opiekuna prawnego.
- Wpłata zaliczki gwarancyjnej wliczanej w opłatę za kurs (500 zł).
Bonusy:
- Licencja PAZiA uprawniająca do zniżki -10% na kolejne kursy zawodowe.
- Tylko u nas zniżki i rabaty sumują się.
ZAPRASZAMY NA NASZE KURSY DOSZKALAJĄCE
Płatności:
- zaliczka w kwocie 500 zł w dniu zapisu,
- reszta należności do 2 tyg. przed rozpoczęciem kursu.
Raty:
Płatność ratalna poprzez Alior Bank. Możliwość spłaty nawet do 48 rat, korzystne oprocentowanie.