Dietetyk zwierzęcy spec. koty
Kurs Dietetyk zwierzęcy specjalizacja koty to kompleksowy program edukacyjny, który pozwoli zdobyć wiedzę na temat żywienia kotów na różnych etapach życia, zarówno zdrowych, jak i z problemami zdrowotnymi. Zajęcia są oparte na praktycznych doświadczeniach specjalistek i obejmują wszystkie kluczowe aspekty diety kociej, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjentów dietetycznych.
Kurs przeznaczony jest dla osób chcących pogłębić swoją wiedzę w zakresie żywienia kotów, w tym techników weterynarii, behawiorystów, zoopsychologów, hodowców, wolontariuszy, a także osób prowadzących domy tymczasowe.
Program kursu obejmuje zajęcia teoretyczne i praktyczne w formie online. Zajęcia są nagrywane i można obejrzeć je w dowolnym terminie do 1 mies. po każdym zjeździe.
Po ukończeniu kursu, uczestnicy będą mogli skutecznie stosować zdobytą wiedzę w praktyce, dostosowując diety kocie do specyficznych potrzeb każdego zwierzęcia.
Cena : 6 500 zł
Przy zapisie do 30.11.24 r. cena 5 700 zł
Miejsce
Online
Termin
Daty wykładów:
09.01.2025
23.01.2025
06.02.2025
13.02.2025
20.03.2025
06.03.2025
20.03.2025
27.03.2025
10.04.2025
24.04.2025
08.05.2025
22.05.2025
05.06.2025
12.06.2025
26.06.2025
Zapisz się
Program:
1. Wprowadzenie: Podstawy prawidłowego żywienia kotów, kocie potrzeby żywieniowe.
2. Anatomia i fizjologia ukł. pokarmowego kotów
3. Rodzaje i rola składników pokarmowych w diecie kota.
4. Woda w kociej diecie: problem pragnienia i pobierania wody.
5. Przemiany cukrowe w organizmie kota.
6. Porównanie różnych rodzajów diet: dieta sucha, mokra, model mieszany, dieta surowomięsna, pojęcie diety zbilansowanej, rodzaje i charakterystyka produktów dostępnych na rynku karm, popularne błędy żywieniowe.
7. Przysmaki i przekąski: zasady ich doboru i stosowania.
8. Dieta kotów w różnych okresach życia: kocięta (w tym odkarmianie osesków), koty rosnące, dorosłe, geriatryczne, kastrowane, kotki w ciąży i połogu.
9. Suplementy i dodatki dietetyczne.
10. Choroby dietozależne: choroby trzustki, wątroby, jelit, pęcherza moczowego, zębów i przyzębia.
11. Choroby dietozależne: nadczynność / niedoczynność tarczycy, cukrzyca, alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby autoimmunologiczne.
12. Badania diagnostyczne pacjenta przed konsultacją dietetyczną.
13. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej (w zakresie pozwalającym na interpretację wyników badań pacjentów).
14. Choroby dietozależne: choroby nerek.
15. Postępowanie dietetyczne z pacjentami chorymi – dobór właściwej terapii z uwzględnieniem diety i suplementacji.
16. Nadwaga i otyłość jako choroba cywilizacyjna współczesnych kotów domowych.
17. Dieta BARF w żywieniu kota: zasady diety, rola i znaczenie suplementacji, zasady bilansowania mieszanek, wykonywanie i przechowywanie posiłków.
18. Analiza składów i czytanie etykiet.
19. Ocena kondycji pacjenta, obliczanie dawek pokarmowych i ustalanie kaloryczności karm.
20. Behawioralnej aspekty żywienia: miejsce karmienia jako zasób, zmiana diety u kota, problemy behawioralne związane z jedzeniem (syndrom głodu, neofobia, walka o zasób, zajadanie nudy/stresu), jedzenie jako element zabawy i treningu, dieta jako element pracy behawioralnej.
21. Tworzenie zaleceń dla opiekunów, analiza przypadków dietetycznych, dobór właściwych rozwiązań terapeutycznych.
Informacje organizacyjne:
- O przyjęciu na kurs decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń i wpłata zaliczki.
Cena szkolenia obejmuje:
- Zajęcia teoretyczne i praktyczne online.
- Certyfikat uczestnictwa w formie PDF
Warunki uczestnictwa:
- Ukończone 18 lat.
- Wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego po kliknięciu “Zapisz się” pod terminem kursu w tabeli oraz wpłata zaliczki gwarancyjnej wliczanej w opłatę za kurs (500 zł).
ZAPRASZAMY NA NASZE KURSY DOSZKALAJĄCE
Płatności:
- zaliczka w kwocie 50 zł w dniu zapisu,
- reszta należności do 2 tyg. przed rozpoczęciem kursu.
Raty:
Płatność ratalna poprzez Alior Bank. Możliwość spłaty nawet do 48 rat, korzystne oprocentowanie.